Så gör du badrummet barnsäkert

Att göra hemmet säkert för ditt barn är väldigt viktigt. Varje år förekommer det tyvärr ett flertal olyckor i hemmet där barn är inblandade. Badrummet är ett rum som du verkligen ska göra säkert för barnet att vistas i.

Varje år är det ungefär 60 000 barn som skadas i eller direkt anslutning till hemmet. Det vanligaste olyckorna som barn är inblandad i är fallolyckor, klämskador, förgiftning och brännskador. Varför dessa olyckor sker är för att föräldrar missbedömer barnets mognad och tror att barnet förstår vad som är farligt. Små barn har inget konsekvenstänk överhuvudtaget. Det är också vanligt att barnets fysiska utveckling underskattas. Barn är mycket snabbare än du kan tro. Att tänka på barnsäkerhet i hemmet är av största vikt för att ditt barn inte ska råka ut för en olycka.

Lämna aldrig barn i vattnet utan uppsikt

Badrummet är en plats som är viktig att barnsäkra. Det är ofta en olycka händer just där. Barn älskar vatten och att bada är en riktig fest för småbarn. Men det kan snabbt gå illa och det räcker med 10 centimeter vatten för att ett barn ska drunkna. Lämna därför aldrig ditt barn i badkaret utan uppsikt. Barn kan väldigt lätt skålla sig på hett vatten och för att undvika det kan det vara värt att installera en termostat på vattenkranen. Tänk på att alltid kontrollera vattnet innan barnet ska bada. Att ha en halkmatta i badkaret minskar risken att barnet ska falla och slå sig.

Lås in mediciner

Toddler,Playing,With,Household,Cleaners,At,HomeAtt förvara krämer, tvål och schampo nära till hands för dig men långt utanför barnets räckvidd är en bra idé. Om du förvarar mediciner i badrummet ska dessa placeras högt upp eller i en låda som går att låsa. Att skaffa dig en medicinlåda med lås är en bra lösning. Om du förvarar rengöringsprodukter i badrummet ska du kolla efter en ny placering. Förgiftning är tyvärr vanligt. Om ditt barn skulle få i sig något olämpligt ring 112 om det akut annars Giftinformationscentralen. Kosmetiska produkter ska också hållas borta från barn. Se till att barnsäkra alla eventuella kontakter som finns i badrummet. En sak som många inte tänker på är själva toaletten. Att sätta ett lås på toalettlocket är en väldigt bra idé. En bra grundregel är att aldrig lämna ett barn ensam inne i badrummet.